Menu

Mensen Maken Nederland én Mensen Maken Arnhem

2021 Is het Nationaal Jaar vrijwillige Inzet met als thema Mensen Maken Nederland, en in Arnhem, Mensen Maken Arnhem.
(scroll naar beneden voor de bijdragen van de organisaties en vrijwilligers)

Op deze pagina willen we een podium bieden aan Arnhemse organisaties en vrijwilligers. We bieden informatie en willen mensen stimuleren om zich ook vrijwillig in te gaan zetten.

Ook op deze pagina? Via de plaatjesmaker van het NOV kan je een poster maken voor je organisatie, voor één van je vrijwilligers of je kunt zelf als vrijwilliger een poster maken. Om nog meer te laten zien waar jouw organisatie voor staat, of wat jouw vrijwillige inzet zo passend voor jou maakt, kun je onderstaande vragen beantwoorden of zelf een stuk tekst aanleveren. Samen met de posters bundelen we dat op deze pagina om zo te laten zien hoe divers, zinvol en leuk het is om je aan te sluiten bij een vrijwilligersorganisatie! Je poster en/of antwoorden kan je sturen naar . Het wordt dan ook op onze Facebookpagina geplaatst.

Vragen aan jou als organisatie:
Wat doet jouw organisatie en waarom werken jullie met vrijwilligers?
Waarom is het leuk of zinvol om bij jouw organisatie aan de slag te zijn/gaan als vrijwilliger?
Waar ben je trots op binnen je vrijwilligersorganisatie?
Hoe denk je dat mensen meer betrokken kunnen worden bij vrijwilligerswerk in het algemeen?
Als alles mogelijk is, wat zou jij dan willen op het gebied van vrijwilligerswerk? 

Vragen aan (je) vrijwilliger(s): 
Bij welke organisatie zet jij je in? 
Waarom doe je juist daar vrijwilligerswerk? 
Wat levert jouw inzet jou op; waar ben je trots op?
Hoe zou jij anderen enthousiast maken om ook vrijwilliger bij jouw organisatie te worden? 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bijdragen van organisaties en vrijwiligers:

Stichting BIO Vakantieoord, Beike:

Wat doet jouw organisatie en waarom werken jullie met vrijwilligers? 
Bij Het Bio Vakantieoord kunnen gezinnen met een gehandicapt kind genieten van een fijne en zorgeloze vakantie. Een plek waar ouders elkaar ontmoeten, lief en leed delen, waar vriendschappen ontstaan en waar niemand opvalt door zijn handicap. Bij de Bio Manege bieden wij kinderen en volwassenen met een handicap de mogelijkheid om paard te rijden. Dankzij speciaal opgeleide instructeurs en vele hulpmiddelen is het op onze manege mogelijk de ontspannende en therapeutische werking van het paardrijden te ervaren.

We zijn afhankelijk van vrijwilligers om onze gasten een betaalbare vakantie en betaalbare paardrijlessen te kunnen bieden. Zonder de hulp van vrijwilligers zou dit niet mogelijk zijn.

Waarom is het leuk of zinvol om bij jouw organisatie aan de slag te zijn/gaan als vrijwilliger? 
Een van onze vrijwilligers Monique (gastvrouw) zegt hierover het volgende: ‘Al die blije gezichtjes, de blije ouders, als ik daar al een heel klein steentje aan kan bijdragen vind ik dat gewoon heel erg mooi’.

Waar ben je trots op binnen je vrijwilligersorganisatie?
Ik ben trots dat we heel vaak van onze gasten en ruiters te horen krijgen dat alle medewerkers en vrijwilligers zo betrokken zijn bij Bio. Zo hebben we in de zomer voor onze gasten van het vakantieoord elke dinsdagmiddag een ‘’Captains borrel’’. Dit is een borrel met alle gasten en medewerkers die er op dat moment zijn. Een mooi moment om de tijd te nemen elkaar uitgebreid te spreken en gezinnen te vragen naar hun ervaringen. Vaak komt de Biobeer dan een kijkje nemen en dansen we samen met het animatieteam op vrolijke muziek. Dat vinden kinderen fantastisch.

Hoe denk je dat mensen meer betrokken kunnen worden bij vrijwilligerswerk in het algemeen? 
Er zijn talloze mogelijkheden om jezelf in te zetten als vrijwilliger. Ga met je vrienden, kennissen of buren in gesprek en leer van verhalen/ervaringen van anderen. Dit kan er voor zorgen dat je een organisatie of club tegenkomt waarvan je misschien het bestaan niet wist maar wel energie uithaalt om je ervoor in te zetten. Wat voor mezelf goed werkt, is niet te veel waarde te hechten aan het woord ‘’vrijwilligerswerk’’. Vaak doen mensen vrijwilligerswerk waarvan ze niet eens weten of waarbij ze niet stilstaan dat het vrijwilligerswerk is. Neem bijvoorbeeld een commissie bij een sportvereniging, studievereniging of studentenvereniging. Alle tijd en moeite die je daar insteekt, is onbetaald en kun je dus zien als vrijwilligerswerk. En of je je inzet voor een hele grote organisatie of voor een lokale vereniging: alles wat je doet is goed en maakt Nederland/de buurt een stukje mooier.

Als alles mogelijk is, wat zou jij dan willen op het gebied van vrijwilligerswerk? 
Ik zou willen dat iedere vrijwilliger in zijn/haar achterhoofd houdt waarom hij of zij het vrijwilligerswerk doet. Doe je het vrijwilligerswerk omdat het ‘moet’ of omdat je dit zelf wilt: beide kunnen een motivatie zijn om vrijwilligerswerk te doen maar het is goed je om hier bewust van te zijn en dit te communiceren naar de organisatie waarvoor je je inzet. En als ik dan mocht kiezen, zou ik natuurlijk willen dat iedere vrijwilliger zijn werk uitoefent op basis van intrinsieke motivatie. Dan haal je meer plezier uit je werk en straal je dit plezier uit :-).  

Wijkplatform Rijkerswoerd

Wat doet jouw organisatie en waarom werken jullie met vrijwilligers? 
Onze organisatie is wijkvereniging en bewonersplatform samen als één organisatie genaamd ‘wijkplatform Rijkerswoerd’. Per 1/1/2021 is dit gerealiseerd. Wij werken met vrijwilligers die zich hard maken voor het verbeteren van de wijk samen met ketenpartners. Wijkbewoners kunnen ideeën sparren, maar ook een aanvraag doen voor het realiseren van bijvoorbeeld een buurtfeest (gebaseerd op ontmoeten), kunstroute, boot in de sloot. Daarnaast organiseren wij activiteiten; Koningsdag, Sinterklaasfeest, avondvierdaagse en brengen wij 7x per jaar Het Woerdje uit. Sociale Mediakanalen als Facebook, Instagram en een nieuwe website die de bewoners informeren over nieuws en activiteiten uit de wijk.

Waarom is het leuk of zinvol om bij jouw organisatie aan de slag te zijn/gaan als vrijwilliger? 
Het met name zelf sturing kunnen geven aan wat er speelt in de wijk, wat er nodig is en waar je ziet wat je kunt bijdragen geeft energie. Samen de schouders eronder en er wat leuks van maken.

Waar ben je trots op binnen je vrijwilligersorganisatie?
Dat wij in een relatief korte periode met elkaar meer synergie hebben. Krachten gebundeld van wijkvereniging en bewonersplatform om zo meer te kunnen betekenen voor de wijk/bewoners.

Hoe denk je dat mensen meer betrokken kunnen worden bij vrijwilligerswerk in het algemeen? 
Dat is tegenwoordig best een lastige omdat iedereen heel druk is met Social Media en weinig tijd meer lijkt te hebben voor waar het omgaat. Ontmoeten en samen iets doen voor je wijk/buurt. Er wordt veel gemopperd, negativiteit (en niet alleen nu met corona) en wat vooral bij ons heel belangrijk is, is het zien en horen van wat er is gerealiseerd. Dat betekent ook goede communicatie, zelf enthousiasme uitstralen. Elkaar enthousiasmeren, maar ook snellere doorlooptijd van zaken binnen de gemeente. Het ‘dit is wat wij vaker hebben gehoord’, ‘is al eerder aan de orde geweest’  en ‘eerst zien en dan geloven’ zijn kreten die wij vaak horen en waar wij eigenlijk ook als vrijwilligersorganisatie last van hebben. Burgerparticipatie is een veel gehoord begrip maar waar nog weinig echt iets mee gedaan wordt.

Als alles mogelijk is, wat zou jij dan willen op het gebied van vrijwilligerswerk? 
Meer goede samenwerking met ketenpartners zodat je met elkaar ook echt daadwerkelijk kunt laten zien dat er verbetering komt. Het zien en dan geloven is echt een punt die aandacht behoeft.

Stadslandbouw Mooieweg 

 

 

 

 

 


Thuisadministratie SWOA

Antwoorden Beroepskracht:
Wat doet jouw organisatie en waarom werken jullie met vrijwilligers? Welzijnsorganisatie in Arnhem voor ouderen. Onze ervaring is dat een vrijwilliger voor deelnemers vaak wat laagdrempeliger is. Zij durven hier meer open te zijn dan bij een beroepskracht. We hebben een hele leuke groep vrijwillige (medewerkers). Dus naast dat je echt het verschil kan maken voor iemand, is het ook leuk om nieuwe collega’s te leren kennen.
Waarom is het leuk of zinvol om bij jouw organisatie aan de slag te zijn/gaan als vrijwilliger? Dat we het voor vrijwilligers goed geregeld hebben. Niet alleen op het gebied van het attentiebeleid, maar ook op het gebied van ontwikkeling en wensen van de vrijwilliger. 

Hoe denk je dat mensen meer betrokken kunnen worden bij vrijwilligerswerk in het algemeen? Goede vraag. Ik denk door daadwerkelijk te zien wat het iemand oplevert. Mensen die vrijwilliger zijn aan het woord laten. Maar ook de deelnemer: wat levert het diegene op? Misschien ook laten ‘proeven’ hoe het is om vrijwilliger te zijn, door bijvoorbeeld meeloopdagen te organiseren.
Als alles mogelijk is, wat zou jij dan willen op het gebied van vrijwilligerswerk? Meer waardering voor vrijwilligers vanuit andere organisaties (die niet / minder) met vrijwilligers werken. Een betere samenwerking tussen vrijwilligers en die organisaties. Niet als vanzelfsprekend ervaren.

Antwoorden van vrijwilliger:
Bij welke organisatie zet jij je in? SWOA en Moviera
Waarom doe je juist daar vrijwilligerswerk? Bij SWOA: het helpen van cliënten die het om diverse redenen zelf de administratie niet kunnen doen.
Wat levert jouw inzet jou op; waar ben je trots op? Moviera: mijn eigen ervaring inzetten als maatje/ luisterend oor. Het levert mij veel enthousiasme en motivatie op om mensen te helpen die het zelf niet kunnen. De waardering en het vertrouwen die de cliënten aan je geven is goud waard! En daar ben ik trots op.
Hoe zou jij anderen enthousiast maken om ook vrijwilliger bij jouw organisatie te worden? Door het antwoord op vraag 3 in te zetten / door te geven.

Stadslandbouw Mooieweg

Met vrijwilligers telen wij verse groenten voor Voedselbank Arnhem. Op natuurlijke wijze, zonder kunstmest en gif. Het grootste deel van onze oogst geven we weg aan de Voedselbank. En een beetje is voor onszelf en voor verkoop aan de buurt.

Stadslandbouw Mooieweg teelt verse groenten voor Voedselbank Arnhem. Zonder kunstmest en gif en met 100% vrijwilligers! Het grootste deel van de oogst gaat naar de Voedselbank. De rest is voor vrijwilligers zelf en voor de verkoop tijdens zelfoogst dagen. Er worden ook kruiden, bloemen en klein fruit geteeld.

Iedereen is welkom op ons terrein en iedereen kan meedoen, ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Kom genieten van natuur in de stad, alleen of samen met je kinderen, kleinkinderen, vrienden of buren! Er zijn regelmatig activiteiten op het terrein, zoals open dagen, rondleidingen, zelfoogst dagen en nog veel meer. 

Stadslandbouw Mooieweg bestaat sinds 2014 en is te vinden aan de Mooieweg 17 in de wijk Rijkerswoerd (Arnhem-Zuid). Meer informatie vind je op de website www.stadslandbouwmooieweg.nl

Op hetzelfde terrein vind je ook de groene buren van Zorgtuin Arnhem, biologische Tuinderij de Mijmering en Dutchmoors Schapen. Kom eens langs, er is altijd wat te zien en te doen!

Stichting OverMalbruggen

Wat doet jouw organisatie en waarom werken jullie met vrijwilligers? Stichting OverMalbruggen organiseer theater-, dans- en muziekprojecten die als doel hebben dat mensen met verschillende achtergronden elkaar en elkaars verhaal leren kennen via de kunsten. Ook willen we dat ons publiek emphatie voor hen krijgt en zo willen we de sociale cohesie in de wijk, Malburgen waar wij actief zijn,  en heel Arnhem verbeteren. We werken met vrijwilligers omdat wij hen zo op laagdrempelige manier kennis willen laten maken met de kunsten en wat het voor hen kan betekenen op het gebied van decor, kostuums, grime, pr etc. Ook zijn we een non-profit organisatie waarbij het dus handig is met vrijwilligers te werken. We houden van een win-win situatie waarbij wij de vrijwilligers wat geven en zij ons ook wat geven. 

Waarom is het leuk of zinvol om bij jouw organisatie aan de slag te zijn/gaan als vrijwilliger? Je kan bij ons van alles leren en ook aangeven waar je zelf het liefst iets in wil leren. Dit kan op het gebied van financiën en fondswerving zijn, pr, decor, kostuums, grime en ga zo maar door. We zijn een klein en gezellig team dat graag mensen verwelkomt dat de handen uit de mouwen wil steken en anderen wil leren kennen.

Waar ben je trots op binnen je vrijwilligersorganisatie? We zijn vooral trots op onze spelers die heel vaak een prachtige voorstelling neerzetten maar ook op alle vrijwilligers die dit achter de schermen mogelijk maken. Het aller mooiste vinden wij als zij zelf ook nog zeggen echt iets geleerd te hebben en gegroeid zijn bij ons.

Hoe denk je dat mensen meer betrokken kunnen worden bij vrijwilligerswerk in het algemeen? Ik denk dat veel mensen in moeten zien dat het naast een baan ook echt een verrijking kan zijn. Mensen moeten het als kans gaan zien zich eens op ongekende paden te begeven. Zo wordt vrijwilligerswerk net als een hobby een geweldige manier mensen te leren kennen, iets goeds te doen voor een ander en tegelijkertijd jezelf te ontplooien.

Als alles mogelijk is, wat zou jij dan willen op het gebied van vrijwilligerswerk? Voor onze organisatie willen we graag een sterker team vormen aankomend jaar op het gebied van PR- en fondsenwervingvrijwilligers en kostuumvrijwilligers. We willen zo groeien als organisatie en er voor zorgen dat de groep nog diverser wordt. We hopen sowieso dat steeds meer mensen dit jaar vrijwilligerswerk willen gaan doen! Het is ontzettend waardevol voor ons!

Over Rood

Yvonne van Wijkplatform Rijkerswoerd

Bij welke organisatie zet jij je in? Wijkplatform Rijkerswoerd.

Waarom doe je juist daar vrijwilligerswerk? Om bij te dragen aan verbetering, helpen bij activiteiten om de samenleving met elkaar te verbeteren.

Wat levert jouw inzet jou op; waar ben je trots op? Als secretaris structuur aangebracht in e-mail (team-mail). Een  bedrijfsportal ingericht, waardoor er transparanter gewerkt kan worden (iedereen ziet waar de ander mee bezig is, wat  voorkomt dat bij uitval andere met de handen in het haar zitten). Werken in en met OneDrive, Sharepoint en Teams.  Nieuwe website opgezet, visueel aantrekkelijker, meer van deze tijd en makkelijker voor bewoners om te stemmen.  Duidelijke lijnen binnen de organisatie, brengt rust, structuur zodat er beter ingespeelt kan worden op wat vraag en  aanbod is. Door het doorvoeren van deze verbeteringen hopen wij meer aandacht te krijgen. Communicatie is  verbeterd maar kan nog beter.

Hoe zou jij anderen enthousiast maken om ook vrijwilliger bij jouw organisatie te worden? Dat betekent je laten zien, zelf enthousiast zijn in je communicatie (minder stoffig, nu soms te ambtelijk), duidelijke berichtgevingen door middel van nieuwe website waarin alles (hopen wij) beter tot zijn recht komt.